Ebola

Civiele Bescherming
Internationale missies
Interventie
De Guineese president Alpha Condé heeft maandag België bedankt, in het kader van zijn deelname aan een door de Europese Unie georganiseerde conferentie, voor de hulp die geboden werd in de strijd tegen de Ebola-epidemie, tijdens een ontmoeting met de eerste minister Charles Michel.
De teams van de 2de en 3de wisseling in Guinee

België heeft een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen deze Ebola-epidemie, met name door in Guinee een team in te zetten van haar gouvernementele hulpverleningsvoorziening B-FAST, die is uitgerust met een mobiel laboratorium genaamd “B-Life”, om bloedonderzoeken uit te voeren. Het team heeft ongeveer 40 tot 50  tests per dag uitgevoerd in de regio Nzérékoré (zuidoosten). Het B-FAST-team is op 24 februari teruggekeerd naar België, maar het laboratorium is ter plaatse gebleven dankzij een financiering van Ontwikkelingssamenwerking en van de Europese Commissie. Alpha Condé heeft België bedankt, heeft de eerste minister aan het agentschap BELGA na afloop van het gesprek laten weten.

Maar de Guineese president heeft ook zijn doelstelling – en die van zijn collega’s van de door Ebola getroffen regio, voornamelijk Liberia en Sierra Leone, waar ongeveer 9700 doden werden geteld – om het virus vóór 15 april uit te roeien herhaald, om tot “zero Ebola” te komen. De president heeft benadrukt dat “het moeilijkste” nog moet gebeuren, aldus Charles Michel. Alpha Condé heeft er tevens met nadruk op gewezen dat het belangrijk is om de sanitaire en gezondheidssystemen te hervormen en de economie weer op gang te brengen in de regio, die zwaar getroffen werd door de epidemie.

© Belga