Belgische brandweer leidt ISO-project

Brandweer
Evenement
Op 3 en 4 februari gaat het ISO-project van start tijdens de ‘Kick off meeting’ te Brussel. Op dat evenement wordt het project omtrent de informatie-uitwisseling voor hulpdiensten uitgebreid toegelicht aan een internationaal publiek van hulpverleners, standaardisatie organisaties en constructeurs. Bovendien is er ook een praktisch gedeelte voorzien in de brandweerkazerne van Brussel.
Members of the ‘Commission for Extrication & New Technology’_Vienna 2014

De hulpverleningssector heeft nood aan goede en gestructureerde informatie om zo efficiënter te kunnen handelen. Het CTIF (International Association of Fire & Rescue Services) streeft dan ook naar de verspreiding en het gratis ter beschikking stellen van uniforme info via een internationale ISO-standaard. Hierbij fungeert de CTIF-Commissie ‘Extrication & New Technology’ als overlegorgaan.

De eerste stappen richting standaardisatie van informatieverspreiding werden gezet op ‘de dag van de ontzetting’ 3 jaar geleden in Gent. Uiteindelijk werd eind vorig jaar het voorstel goedgekeurd door ISO – ‘International Organization for Standardization’ – om 3 nieuwe werkgroepen op te starten rond de problematiek van informatie-uitwisseling voor hulpdiensten.

De Commissie en haar projecten worden geleid door twee experten van het Kenniscentrum voor Civiele Veiligheid (KCCE): Tom Van Esbroeck (chairman) & Kurt Vollmacher (project leader).

We staan op het punt om een internationale doorbraak te hebben op vlak van standaardisatie voor informatieverspreiding.’- Kurt Vollmacher

In het kader van zijn missie van de ontwikkeling van procedures heeft Het Federaal Kenniscentrum (KCCE) voor de Civiele Veiligheid de ‘Kick off meeting’ gefinancierd. Daarnaast verspreidt het KCCE ook de resultaten in België en ondersteunt zij haar Belgische experten.