Grootschalige Europese rampoefening in Antwerpen

Civiele Bescherming
Brandweer
Internationale missies
Evenement
Vrijdag 6 maart 2015 wordt het startschot gegeven van een grootschalige Europese rampoefening in het kader van EUBelModex 2015 onder leiding van de AD Civiele Veiligheid. De oefening vindt plaats van 6 tot 9 maart 2015 op 5 sites in de regio Antwerpen.
rampoefening EUBelModex

EUBelModex 2015 speelt zich af in de haven van Antwerpen. De stad krijgt het hard te verduren na een indrukwekkende overstroming die zorgt voor een enorme impact in België, Nederland en Noord-Frankrijk. Uiteindelijk vragen de Belgische overheden Europese hulp ter versterking.  De gehele oefening wordt gefinancierd door de Europese Commissie.

De doelstelling van de oefening is enerzijds voor België als ontvangend land de gelegenheid om de procedures met betrekking tot ‘host nation support’ verder te verbeteren en anderzijds de Europese Civil Protection modules voor te bereiden op interventies in het kader van het Civil Protection Mechanism, een samenwerkingsverband voor bijstand binnen en buiten Europa. In Antwerpen wordt de nadruk gelegd op de volgende EU-capaciteiten :

  • Het European Civil Protection Team (EUCPT) coördineert de volgende modules:
    • High capacity pumping (HCP)
    • Water purification (WP)
    • Chemical, biological, radiological and nuclear detection and sampling (CBRN)
  • Technical assistance and support teams (TAST)

Op zaterdag 7 maart zal de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, gouverneur Cathy Berx en burgemeester Bart De Wever de inzet van het Oostenrijkse en Belgische teams in het kader van de module ‘grote pompcapaciteit’ en andere CBRN-modules bijwonen bij het bedrijf ATPC.