De Civiele Bescherming zet haar strijd tegen ebola in Guinee verder

Internationale missies
Civiele Bescherming
Interventie
– Op verzoek van de Europese Unie, de Guineese overheid en de NGO Alima, is op woensdag 18 februari een nieuw team van Belgische experts vertrokken naar Guinee om te strijden tegen de uitbreiding van de ebola-epidemie. Dit team bestaat uit 3 personeelsleden van de civiele bescherming, 2 leden van Defensie en 4 laboranten van het Centrum voor Toegepaste Moleculaire Technologie (CTMA) van de UCL.
team B-life

Binnen het mobiel laboratorium B-Life, is het team belast met de controle van de bloedstalen van de patiënten van het Ebola Treatment Center (ETC), dat wordt beheerd door de Franse NGO Alima in N’Zérékoré. De 3 specialisten van de civiele bescherming gaan de opdracht coördineren, de decontaminatie controleren en het beheer van de telecommunicatie versterken. Twee personeelsleden komen van de eenheid van Crisnée en één van Ghlin.

De medewerking van de B-Life experts aan het Ebola Treatment Center (ETC) is onontbeerlijk. Zonder hun bloedanalyses in real time, zou het niet mogelijk zijn om snel te controleren of de patiënt is besmet met het ebolavirus of met een andere ziekte. En hoe sneller de patiënt wordt behandeld en een regelmatige opvolging geniet, hoe groter zijn kansen op genezing zijn. B-Life bezit tevens een satellietverbinding die het mogelijk maakt om de verwerking van de resultaten binnen een netwerk van laboratoria onderling te verdelen. Zo kan de internationale gemeenschap, en in eerste instantie de WGO, een overzicht hebben van de situatie en van de evolutie van de epidemie in de drie meest getroffen landen van West-Afrika: Guinee, Liberia en Sierra Leone. Er bestaan 4 mobiele laboratoria die worden gefinancierd door de Europese Unie en B-Life is de enige die in staat is om gegevens per satelliet over te maken.

De veranderlijke situatie in Guinee vereist het mobiliseren van middelen en internationale experts. De B-Life opdracht, die is begonnen in december 2014 onder de vlag van B-FAST, wordt derhalve met ten minste een maand verlengd dankzij de financiële steun van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking en van de Europese Commissie (DG ECHO).