INTERVIEW~ Summer Class voor officieren 2014

Brandweer
Opleiding
Ook deze zomer heeft het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid mee een “Summer Class” voor officieren georganiseerd. 24 enthousiaste officieren uit de beide landsdelen hebben aan deze vijfdaagse opleiding in het provinciaal opleidingscentrum van Luik deelgenomen. Dimi Vercammen, officier in hulpverleningszone Vlaams-Brabant West, is er een van.

Hoe is de Summer Class voor jou verlopen?

Dimi: We werden er vanaf het eerste moment ingegooid. Na een korte rondleiding en de theorie over bevelvoering, mochten we meteen samen een opdracht oplossen tijdens een workshop, waardoor we elkaar in snel tempo leerden kennen. De praktijkdag in het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training) de dag nadien was de perfecte combinatie van theorie en praktijk, waarbij we de theoretische computermodellen meteen konden omzetten in een aantal koude en warme oefeningen. De derde dag ging voornamelijk over een aantal gespecialiseerde teams binnen de brandweer: wanneer kan je ze best bijvragen, wat kunnen ze, en wat niet. Deze uitleg verlaagde voor mij alvast de drempel om een RED- of duikersteam op te roepen als het ooit nodig zou zijn. Donderdag kregen we naast oefeningen in decisionmaking ook nog een interessante multidisciplinaire oefening volgens de Zweedse ETS-methode op ons bord. De laatste dag stond in het teken van een aantal belangrijke partners. Zo gaf Hervé Breulet, expert bij het parket van Luik en attaché bij het wetenschappelijk instituut van de openbare diensten, een uiteenzetting over juridische expertise bij branden.toelichting over hoe we als brandweer meer rekening kunnen houden met het sporenonderzoek, dat nog gevoerd moet worden na onze interventie.

Wat is je het meest bijgebleven van de opleiding?

Dimi: De sfeer tijdens en vooral ook na de lessen heeft de grootste indruk op mij nagelaten. Je leert je medecursisten op een andere manier kennen. Je wisselt anekdotes uit over interventies die je hebt meegemaakt, hoe je bepaalde problemen hebt opgelost, hoe de andere officieren werken enz. Hierdoor verruimt je blikveld vanzelf.

Inhoudelijk vond ik de dag in het PLOT het meest interessant. De praktijkoefeningen die we daar voorgeschoteld kregen, waren perfect op maat van een officier. Karel Lambert had zelfs 24 brandweermannen en onderofficieren opgetrommeld van over heel België die op vrijwillige basis mee kwamen oefenen. Zo konden wij ons volledig op onze taak als officier concentreren en onze bevelvoering skills oefenen in een viertal verschillende scenario’s met een reële interventieploeg om aan te sturen.

Zou je de Summer Class aanbevelen aan collega-officieren?

Dimi: Ja, zeker. Ik denk er zelfs over na om op termijn mee te werken aan de organisatie van de Summer Class. Het is op dit moment de enige operationele opleiding die je nog kan volgen als officier en ik vind het belangrijk en noodzakelijk om dit soort leermomenten in te lassen. De opleiding gaat bovendien in een unieke setting door en de lesgevers gaan heel erg professioneel te werk. Ze hebben alles steeds tot in de puntjes voorbereid en hebben oog voor zowel de grootschalige interventies als de details. Ik ben ervan overtuigd dat deze opleiding ervoor zorgt dat officieren betere bevelvoerders worden. Ik heb in elk geval veel bijgeleerd.

Als je iets zou kunnen veranderen aan de opleiding. Wat zou dat dan zijn?

Dimi: Het grootste struikelblok was de taal. Langs de ene kant was dit een constante vorm van teambuilding, omdat alle cursisten steeds moeite deden om zich verstaanbaar te maken in beide talen. Langs de andere kant zouden een aantal complexe oefeningen een stuk vlotter verlopen als dit in één taal zou kunnen.

Tot slot heeft Dimi ons nog gevraagd om een twitter-hashtag te voorzien voor de volgende Summer Class. Dus bij deze: wie schrijft er zich in voor de #ssbw2015 ?

Meer info: