Bedankbrief Joëlle Milquet

Noodcentrale 112
Civiele Bescherming
Brandweer
Ons personeel
Mevrouw, Mijnheer, Naar aanleiding van de aanstelling van de nieuwe regeringen op verschillende niveaus en het begin van de federale onderhandelingen in een nieuwe politieke configuratie, werd mij gevraagd vicepresident van de Federatie Wallonië-Brussel te worden en minister van Onderwijs, Cultuur en Kinderopvang in de regering van de Federatie Wallonië-Brussel.

Ik schrijf u dan ook om u te zeggen hoe graag ik mij ingezet heb aan uw zijde en met hoeveel pijn in het hart ik de bevoegdheden van minister van Binnenlandse Zaken, waarvoor ik mij sinds bijna drie jaar voluit ingezet heb, verlaat, maar met het gevoel dat ik mijn taak volbracht heb en mij ook bewust zijnde van het belang van de uitdagingen inzake Onderwijs, Kinderopvang en Cultuur. Ondanks een zeer korte legislatuur hebben wij, dankzij intens werk, heel de hervorming van de Civiele Veiligheid kunnen afronden en de financiering ervan kunnen waarborgen. Zo werden er, op iets meer dan tweeënhalf jaar tijd, ongeveer 7 wetten en meer dan 30 koninklijke besluiten tot uitvoering van de wet van 15 mei 2007 opgesteld en bekendgemaakt.

Onder deze talrijke teksten bevinden zich de symbolische wetten betreffende de organisatie van de arbeidstijd van de operationele personeelsleden van de hulpverleningszones en de koninklijke besluiten betreffende het nieuwe administratieve en geldelijke statuut van dezelfde personeelsleden. Deze teksten hebben honderden werkuren en onderhandelingen vereist. In een periode van budgettaire beperkingen hebben wij een geleidelijke toename van de financiering van de hulpverleningszones mogelijk gemaakt, tot 174 miljoen euro in 2018, terwijl dit bedrag in 2012 slechts 55 miljoen euro bedroeg.

Dankzij dit belangrijke werk zullen de hulpverleningszones op 1 januari 2015 realiteit zijn, mede dankzij u en uw werk. Tien jaar na het drama van Gellingen verdient u het ten slotte!

Tijdens deze legislatuur was het eveneens mogelijk het hachelijke proces van de federalisering van het gemeentepersoneel in de HC112/100 in alle rust af te ronden en de noodzakelijke kredieten vrij te maken voor de aanwerving van ongeveer 167 nieuwe federale operatoren voor de noodoproepcentra 112/100 en 101, de tientallen vervangingen buiten beschouwing gelaten. Bovendien werd er een ambitieus actieplan opgesteld teneinde de in de 112/100-centra gebruikte technologie te verbeteren. De uitvoering ervan is trouwens nu reeds van start kunnen gaan.

Tot slot wordt de rol van de civiele bescherming ook versterkt in het hervormde landschap van de Civiele Veiligheid. Het koninklijk besluit van 10 juni 2014 tot bepaling van de opdrachten en taken van civiele veiligheid uitgevoerd door de hulpverleningszones en de operationele eenheden van de Civiele Bescherming en tot wijziging van het koninklijk besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen, werd immers zeer onlangs bekendgemaakt.

Zonder uw expertise, energie, beschikbaarheid en positief engagement zouden wij ook niet tot dit resultaat gekomen zijn. Ik sta er dan ook op u persoonlijk en zeer oprecht te bedanken voor uw bijdrage aan het resultaat van deze verschillende dossiers. Ik dank u eveneens voor datgene wat u onze medeburgers dagelijks biedt en waarop u, net zoals ik, trots mag zijn.

Ik wens u alle goeds toe bij de voortzetting van uw opdrachten, die essentieel zijn voor ons land, en hoop dat wij onze vruchtbare samenwerking via het onderwijs kunnen voortzetten.

Met vriendelijke groeten,

Joëlle Milquet