112 DAG - Red levens en download de app 112 BE

Noodcentrale 112
Informationskampagne
11 februari 2021 is de Europese Dag van het noodnummer 112. Een ideale dag om de app 112 BE nog eens opnieuw in de schijnwerpers te zetten.
App 112 BE

De app heeft met 1.047.600 downloads de kaap van één miljoen al ruim gehaald. Jaarlijks komen al ruim 50.000 oproepen via de app 112 BE bij de Noodcentrales 112 en de Noodcentrales 101 terecht. Maar veel mensen hebben de app nog niet gedownload. Deel de filmpjes van de website www.112.be op sociale media zodat iedereen de app kan gebruiken.

De gratis app van de federale overheid laat je toe om levens te redden door:


 

  • tijdens je oproep automatisch je locatie meermaals door te sturen;
  • een eenvoudige keuze aan te bieden van het type hulp dat je nodig hebt;
  • cruciale medische informatie die je bij het installeren hebt ingevuld (zoals hartproblemen, allergieën, epilepsie,…) zichtbaar te maken voor de operator op het moment dat je belt, zodat deze kan doorgeven worden aan de hulpdiensten;
  • een chatfunctionaliteit te activeren als de operator de oproeper niet kan verstaan; 
  • de mogelijkheid om je GSM te laten rinkelen zodat de hulpdiensten je makkelijker kunnen terugvinden.

De app 112 BE heeft nog verschillende andere voordelen. Ze is een uitstekend alternatief voor het keuzemenu 112 BE dat je hoort als je 112 of 101 belt. Via de app 112 BE komt je oproep via het gekozen icoon meteen in de bevoegde noodcentrale terecht.  In tegenstelling met een klassieke oproep, moet je geen keuze meer maken via het keuzemenu (op 1 drukken om ziekenwagen of brandweer te kiezen of op 2 drukken voor politiehulp).

Ten slotte biedt de app ook een alternatief voor de reeds langer bestaande SMS dienst voor mensen die doof of slechthorend zijn of een spraakgebrek hebben. Ze maakt het namelijk mogelijk om in real time te chatten met een operator van een Noodcentrale.

Ga naar de app store  of play store  op je smartphone, en download de app.